HABERLER Slider

Emekli artık tüketemiyor, alım gücü kalmadı…

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. 2022 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %4,81 , 2 aylık %16,45, bir önceki yılın aynı ayına göre %54,44 artış gerçekleşti.

Türkiye Emekliler Derneği Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine Ocak ayında verilen yüzde 25,47’lik artışın 2 ayda eridiğini belirterek, emeklileri temsil etmeyen TÜFE’ye endeksli zamların emeklileri sefalete mahkum ettiğini söyledi.

Bu artış sisteminin revize edilmesi şarttır

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine Ocak’ta 25,47, memur emeklilerine 30,95 zam verildiğini belirten Pars, “Bu artışlar emeklinin cebine girmeden elektrik ve doğalgaz zamlarıyla fazlasıyla geri alındı. Kaşığın ucuyla verilen kepçeyle geri alınmış oldu. Emekli her geçen gün bir önceki gününü arar oldu. Bu artış sisteminin revize edilmesi şarttır. TÜİK enflasyon sepetini, emeklinin tüketim alışkanlıklarına göre güncellemeli ve emeklilere buna ek olarak seyyanen zamlarla birlikte refahtan pay verilmelidir.”

3600 ek gösterge ile işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin de intibakları yapılmalıdır

Emekliler arasında ayrımcılık yapılmaması gerektiğinin de altını çizen Pars; “Memur ve emeklilerine Ocak ayında yapılan yüzde 2,5 oranındaki ek artışın, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılmaması, adaletsiz ve 5510 Sayılı Yasa’nın norm ve standart birliği ilkesine de aykırı olmuştur. Memur ve emeklilerini ilgilendiren 3600 ek gösterge düzenlemesi için çalışan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçi ve Bağ-Kur emeklilerini ilgilendiren intibak meselesini neden görmezden geliyor. Kanunlar önünde her bir emeklimizin eşit haklara sahip olması için 3600 ek gösterge ile işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin de intibakları yapılmalıdır.”

3600 ek gösterge düzenlemesinin kapsamına tüm kamu çalışanları ve emeklilerinin de dahil edilmesi gerektiğini söyleyen TÜED Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars, 2000 yılı sonrası emeklilerin düşük aylıklarla geçim zorluğu yaşamasına çözüm bulunmasının en az 3600 gösterge düzenlemesi kadar önemli olduğunu belirtti.

Emekli artık tüketemiyor, alım gücü kalmadı

Türkiye ekonomisinin büyüme oranının 2021’de yüzde 11 olarak açıklandığını belirten Pars: “TÜİK’in hesaplamasına göre, 2021’de tüketim yüzde 15 artmış ve bunun Türkiye ekonomisine katkısı yüzde 9 olmuş. Bu büyümeden emeklilere pay verilmemesi, gelir dağılımındaki adaletsizliğin sebebidir. Emekli artık tüketemiyor, alım gücü kalmadı. Üretici, tüketici dışında artık emekliler var. Ne üretebiliyor ne de tüketebiliyor. Gelir dağılımında adaletin sağlanması için emeklilerimize refahtan pay verilmelidir. Türkiye ekonomisine tüketici olarak katkı yapan emeklilerimize büyümeden pay verilmeli ve refah topluma eşit bir şeklide yansıtılmalıdır.”

Bedduamızı değil dualarımızı almak için çalışsınlar

Emeklilerin dayanacak gücü kalmadı diyen TÜED Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars: “Emeklilerin sorunlarına çözüm bulmayacaksanız seçim günü yaklaştığında da gelip kapımızı çalmayın. Bu toplumun annesiyiz, babasıyız. Devleti yönetenler ve yönetmeye talip olanlar feryatlarımıza kulak tıkamasınlar. Bedduamızı değil dualarımızı almak için çalışsınlar.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir