HABERLER

Emeklilerin sorunlarına çözüm arıyor…

Kısa adı TÜED olan Türkiye Emekliler Derneği Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars, emeklilerin ekonomik ve sosyal sorunlarını ve çözüm önerilerini içeren bir rapor hazırladı.

TÜED Uludağ Şube Başkanı Kenan PARS başkanlığındaki TÜED Uludağ Şubesi Heyeti, Ankara’ya geldi. Hazırladıkları bu raporla siyasi partilerin kapısını çalan Pars, emeklilerin sorunlarının çözümü konusunda destek talep etti.

İlk olarak İYİ PARTİ’yi ziyaret ederek Grup Başkanı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu ile görüşen TÜED Uludağ Heyeti, İYİ Parti’den emeklilerin sorunlarının çözümüne ilişkin destek sözü aldı. Çalışanların ve emeklilerin sorunlarını İYİ Parti’nin öteden beri yakından takip ettiğini ifade eden TATLIOĞLU; “Pandemi sürecinden en fazla etkilenen kesimlerden birisinin de emekliler olduğunu ifade ederek sorunların çözümüne ilişkin sürecin yakın takipçisi olacaklarını ifade etti.

İYİ Parti ziyaretinin ardından Cumhuriyet Halk Partisi’ni  (CHP) ziyaret eden TÜED Uludağ Heyetini, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek BÖKE kabul etti. TÜED Heyetinin sunumunu dikkatle dinleyen BÖKE, Emeklilerin haklı ve meşru taleplerini Meclis gündemine taşıyacaklarını ve CHP olarak emeklilerimizin sorunlarının çözümüne destek olacaklarını ifade etti.

Son olarak DEVA PARTİSİ’ni ziyaret eden TÜED Heyeti; DEVA PARTİSİ Sosyal Politikalar Başkanı Selma Aliye KAVAF’ı makamında ziyaret etti. Pandemi süreci nedeniyle kuruluşlundan bu yana DEVA Partisini ziyaret edemediklerini ifade ederek sözlerine başlayan PARS; hazırladıkları ‘Emekli Raporu’nu KAVAF’a sunarak destek talep etti. TÜED Heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek sözlerine başlayan KAVAF ise emeklilerin sorunlarının çözümüne ilişkin destek sözü verdi.

AK PARTİ VE MHP EMEKLİLERE HENÜZ RANDEVU VERMEDİ

“Emeklilerin taleplerini ve sorunlarının çözümüne ilişkin önerilerimizi meşru her platformda dile getireceğiz” diyen TÜED Uludağ Şube Başkanı Kenan PARS; Emeklilerin taleplerini dile getirmek ve sorunlarının çözümlerine ilişkin görüş ve önerilerimizi paylaşmak üzere Adalet ve Kalkınma Partisi (AK PARTİ) ve Milliyetçi Hareket Partisi’nden (MHP) de randevu istediklerini ancak henüz randevu taleplerine olumlu veya olumsuz bir cevap alamadıklarını ifade etti.

TÜED Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars’ın hazırladığı ‘EMEKLİ RAPORU’ başlıkları şöyle:

TABAN AYLIĞI

Mevcut yasalarımıza göre hayatlarının yarısını çalışmakla geçiren ve emekli maaş sistemi nedeniyle emekli olduktan sonra da çalışmak zorunda kalan emeklilerimizin emekli maaş hesaplamasında taban aylığı uygulamasına yeniden geçilmesi ve En düşük emekli aylığının insan onuruna yaraşır bir seviyeye yükseltilmesi gerekmektedir.

SEYYANEN ZAM

418 madde üzerinden yapılan tüfe artışının hesaplanmasındaki ana harcama madde grupları ve dağılım yüzdeleri, çalışanların ve emeklilerin zamlarını yakından ilgilendirmektedir. Doğalgaz, elektrik, ulaşım, çay ve şekere ve diğer maddelerine gelen yüksek oranlı zamların tüfe hesaplamalarına ve artışlarına sınırlı yansıması, çalışanların ve emeklilerin aylıklarını küçülten bir etki yapmaktadır.

Diğer taraftan, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıları altı aylık tüfe artışına göre yapılırken, memur emeklilerine kamu sözleşmelerine göre artışların yapılması, eşitlik kuralına da aykırıdır. Yüzdeli zamlar, zengini zengin, fakiri fakir eden bir uygulama dönüşmüş, emekliler arasında makas büyümüştür. Tüfe artışı, emeklileri koruyan bir sistem olmadığından, yeni bir artış sistemi getirilmeli, emeklilere büyümeden pay verilmelidir.

Emekliye mutlaka SEYYANEN zam yapılmalı.

İNTİBAK

2000 sonrası emeklilerinin aylıklarında azalmaların olmasına çözüm getirilmelidir. Emekli aylıklarında eşitliğin sağlanması ve dönemsel farklılıkların ortadan kaldırılması için intibak yapılmalıdır. 5 milyon emekli intibak bekliyor ve emeklilere büyümeden pay verilmesini istiyoruz. 2000 öncesi SSK emeklilerine 6283 sayılı Kanunla intibaklar yapılmış ve 1 Ocak 2013 itibariyle intibak farkları emekli aylıklarına ilave edilmiştir. 2000 öncesi emekli olanların intibak aylıkları ile 2000 sonrası intibak yapılmayan emeklilerin aylıkları prim kazançları ve prim ödeme gün sayıları aynı olmalarına rağmen, emekli aylıklarında farklılıklar oluşmuştur. Sosyal güvenlik kuruluşlarının kendi içindeki objektif olmayan farklılıklar giderilmeli ve ortak standartlar oluşturulmadır. Taban aylıklar ve gelirler eşitlenmeli ve bu seviyenin tespitinde insan onuruna yaraşır hayat seviyesi dikkate alınmalıdır. Sosyal güvenlik kuruluşlarının standartlarındaki farklılıklar yasal düzenlemelerle intibak yapılarak giderilmelidir.

BAYRAM İKRAMİYESİ

Asgari ücrete çıkarılmasını, 7143 sayılı Kanunun 23. maddesiyle 5510 sayılı Kanuna “ek madde 18” eklenmiş ve 13 milyon gelir ve aylık alanlara Ramazan ve Kurban Bayramlarında, 1.000 TL emekli ikramiyesi ödenmeye başlanmıştır. Yüksek enflasyon karşısında, bin lira ikramiyelerin sabit kalmaması için emekli aylıklarına yapılan artışa göre güncellenmesi gerekmektedir. Gelir ve aylıklar ile birlikte sosyal yardımların her yıl artırıldığından, aynı şekilde emekli bayram ikramiyeleri de bir artış sistemine endekslenmelidir.

EK ÖDEMELER

Yetersiz kaldığını,  yüzde  4 –  5 olan oranların yüzde  8 ‘ e  9 ‘a çıkarılmasını. Vergi iadesinin karşılığı olarak çalışanlara en az 220 lira asgari geçim indirimi yapılırken, 2000 TL emekli aylığı olan bir emekliye 80 TL ek ödeme yapılması, emeklilerimizin vergi mağduru olduğunun somut bir örneğidir. Bu nedenle, emeklilerimiz için en az ek ödeme tutarı günün koşullarına göre yükseltilmelidir. Derneğimiz, ek ödeme oranlarının en az yüzde 8-9 olarak belirlenmesini talep etmektedir.

KATKI PAYLARI

Kaldırılmasını gelir ve aylık  alanların katkı paylarını ödeme gücü olmadığından, muayene aşamasında alınan katkı paylarının  emeklilerden alınmamasını öneriyoruz. .Çalıştıkları dönemlerde yüzde 11 gibi yüksek bir oranda sağlık primi ödemiş olan emeklilerimizin sağlık hizmetlerinin sunumunda katkı payından muaf tutulması, sosyal devlet ve sosyal güvenliğin bir gereği olarak değerlendirilmelidir.

BANKA PROMOSYONLARI

Paralarının herkesin emekli aylığına göre yapılmasını istiyoruz. Emeklilere ödenmekte olan banka promosyonları yüksek enflasyon karşısında değerini kaybetmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu ve bankalar arasında yapılan promosyon protokolün esasları emeklileri koruyacak biçimde değiştirilmelidir. Promosyonlar, her yıl yeniden güncellenerek ödenmesi sağlanmalıdır.

Evi olmayan emekli kalmasın

Türkiye Emekliler Derneği’nin altın projesi olan evi olmayan emeklilerimizin uygun ödeme koşullarıyla TOKİ vasıtasıyla ev sahibi olma projesi, evi olmayan emeklilerimize yönelik TOKİ projesinin kapsamı genişletilmelidir.

Yaşlılar İçin Uyum Yasaları Çıkartılmalı

Yaşlılar için Anayasamızla getirilen pozitif ayrımcılık içeren düzenlemenin uyum yasaları acilen çıkartılmalıdır. Bu kapsamda; Yaşlıların fizyolojik ihtiyaçları dikkate alınarak, başta ısınma ve barınma ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde kira ve yakıt yardımı yapılmalıdır. Doğalgaz, elektrik, su, telefon ve ulaşım hizmetlerinde pozitif ayrımcılık sağlayacak şekilde özel indirimler sağlanmalı, yaşlı bakan ailelere sosyal destek ödemesi yapılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir