HABERLER Slider

Enflasyon farkı yetmez, SEYYANEN ZAM da istiyoruz!

PARS: “TÜİK’in açıkladığı yüzde 42,35’lik 6 aylık enflasyon farkı bu kayıpları telafi etmekten çok uzaktır”

Haziran Ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından emeklilerin 2022 yılının ilk 6 ayı için alacakları artış oranı da belli oldu. Açıklanan rakamlara göre SSK ve BAĞ-KUR emeklileri yüzde 42,35, emekli sandığı emeklileri de yüzde 41,69 artış alacaklar.
Verilecek 6 aylık enflasyon farkının kayıplarını telafi etmeyeceğini ifade eden Türkiye Emekliler Derneği Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars; “Emeklinin yiten alım gücünün karşılanması için seyyanen zam da verilmesi gerektiğini söyledi.

Pars’ın açıklamaları şöyle;

“TÜİK’in artık güvenilirliği kalmamıştır. Akademisyenlerin oluşturduğu bağımsız enflasyon araştırma grubu ENAG’a göre haziran ayı enflasyonu yüzde 8,31, 6 aylık enflasyon yüzde 71,44, yıllık enflasyon ise yüzde 175,55. Emeklinin alım gücü kalmadıysa bunun sorumlusu TÜİK’tir. TÜİK rakamları halkın gerçeklerini yansıtmaktan çok uzaktır. Açıkça söylüyorum emeklinin ekmeği çalınmıştır.
Kayıpları telafi etmek için Asgari ücrete yüzde 30’luk ek zam yapıldı. Emeklilerin de kayıplarının telafi edilmesi gerekmektedir. Açlık sınırı 6 Bin 391 lira iken en düşük emekli aylığını 3 Bin 500 Liraya çıkarmak yetersizdir. En düşük emekli aylığı asgari ücretten az olmamalıdır. Emeklilere enflasyon farkı haricinde SEYYANEN ZAM yapılmalıdır ki bir nebze nefes alabilsin.

“Emekli açlıkla, sefalette mücadele ediyor”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Vedat Bilgin katıldığı bir televizyon programında sendikaların hesapladığı açlık sınırına itiraz ederek gerçek açlık sınırının 3 bin 600 lira ile 4 bin lira arasında olduğunu savundu. Açlık sınırını da TÜİK hesaplasa bu rakamları bulabilir belki ama bu rakamların bir önemi yok. Yaşadığımız gerçekler var. Emekli açlıkla, sefalette mücadele ediyor. Tok açın halinden anlamıyor.

“İkramiyeler TÜFE’ye endekslenmiş olsaydı bugün 2 Bin 735 Lira 50 Kuruş olacaktı”

İlk verilmeye başlandığı 2018 yılından bu yana 4 senede sadece 100 TL artış yapılan bayram ikramiyelerimiz var. Artık adına ikramiye demek yanlış olur. Bayram harçlığı diyelim. TÜİK verilerine göre ikramiyeleri ilk aldığımız günden bugüne enflasyon yüzde 273,55. Yani bu ikramiyeler, emekli maaşlarımız gibi TÜFE’ye endekslenmiş olsaydı bugün 2 Bin 735 Lira 50 Kuruş olacaktı.
Son 6 aylık süreçte yaşanan yüksek fiyat artışları emeklilerin alım gücünü bitirmiştir. Emekli aylıklarının asgari yaşam koşullarına göre ivedilikle düzenlenmesi gerekiyor. Aksi halde emeklilerin bu şartlarda mücadele etme şansı yoktur. TÜİK’in açıkladığı yüzde 42,35’lik 6 aylık enflasyon farkı bu kayıpları telafi etmekten çok uzaktır. Seçimden seçime akıllarına gelen emeklilerin sorunlarını görmezden gelmesinler.

Açıklamamızın Basına yansımaları

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir