TÜİK Aralık ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜFE’de 2021 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %13,58, bir önceki yılın Aralık ayına göre %36,08 olarak gerçekleşti.
Enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra yılın ilk kabine toplantısı yapıldı. Kritik toplantının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “”Memurlarımızın Ocak ayındaki yüzde 5’lik toplu sözleşme zammını yüzde 7,5 olarak uygulama kararı aldık. Emeklilerimizle ilgili de yeni bir alt sınır belirledik. Bundan sonra hiçbir emeklimiz 2500 TL’nin altında maaş almayacak” dedi.
Emeklilerin alacağı zam oranı da belli olmuş oldu. Buna göre SSK ve BAĞ-KUR emeklileri yüzde 25,47 artış alırken, en düşük emekli aylığı da 2 Bin 500 TL’ye çıkarıldı. Memur emeklileri de yüzde 5 toplu sözleşme zammına ek yüzde 22,47 enflasyon farkı alacaklardı fakat Cumhurbaşkanı tarafından memur ve emeklilerinin toplu sözleşme zammı yüzde 7,5’e çıkarılarak yüzde 7,5+22,47 artış alacaklar.
Kısa adı TÜED olan Türkiye Emekliler Derneği Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars üyeleri ile bir araya gelerek yapılan zamlarla ilgili açıklama yaptı.
Emekli TÜİK’in insafsızlığına terk edilmiştir
Milyonlarca emeklinin hayal kırıklığına uğradığını belirten Türkiye Emekliler Derneği Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars: “Emekliler TÜİK’in insafsızlığına terk edilerek enflasyona ezdirilmiştir” diye konuştu.
‘Vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz’ denmişti. Emekliler bu ülkenin vatandaşı değil midir?
Emekliler olarak beklentilerinin karşılanmadığını söyleyen Pars: “Vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz denirken, toplumun en mağdur kesimi olan emeklilerle ilgili de gerekli düzenlemelerin yapılacağını düşünüyorduk. Ama geldiğimiz noktada yine TÜİK’in gerçekleri yansıtmayan enflasyon rakamlarına terk edildik. Emekliler bu ülkenin vatandaşı değil midir? En düşük emekli aylığının 2 Bin 500 TL’ye çıkarılması ve bunun eski düzenlemede olduğu gibi taban aylık olarak belirlenmemesi yetersiz ve beklentileri karşılamayan bir düzenleme olmuştur. Açlık sınırının 4 Bin TL’yi aşmıştır. En düşük emekli aylığının 2 Bin 500 TL değil, 4 Bin 253 TL olan asgari ücretten az olmaması gerekirdi. Emeklilerin çalışmak zorunda kalmadan, asgari yaşam standartlarında yaşayabilmesi için gereken iyileştirmeler yapılmamış ve emekliler yine hüsrana uğratılmıştır. Fahiş zamlar gözönüne alındığında tarihte eşi benzeri görülmemiş bir yoksullaşma tehdidi ile karşı karşıyayız.
Çay kaşığıyla verilecek olan kepçeyle geri alınacak
Emekliye verilecek yüzde 25,47’lik artışın anlamı, kaşıkla değil çay kaşığıyla verilenin kepçeyle alınacağıdır. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine verilecek yüzde 25,47 zam açıklanmadan önce, elektriğe, doğalgaza, akaryakıta daha yüksek zam haberleri geldi. TÜİK vatandaşın enflasyonunu değil hükümetin politika enflasyonunu hesaplıyor. TÜİK’in açıkladığı 6 aylık yüzde 25,47, 12 aylık yüzde 36,08 enflasyon ne emeklinin ne de çalışanın yaşadığı çarşı pazar gerçeğini yansıtmıyor. TÜİK’in enflasyon sepetindeki 415 maddenin en az 300’ünün adını bile bilmiyor emekli. Kaldı ki bağımsız enflasyon araştırma grubu ENAG aralık ayı enflasyonunu yüzde 19,35, yıllık enflasyonu ise yüzde 82,81 olarak açıkladı. Arada çok büyük fark var. Çarşı Pazar enflasyonu yüzde 90’lar seviyelerinde. Her zaman dediğimiz gibi TÜFE’ye endeksli yüzdeli zamlar emeklileri sefalete sürüklemektedir. Alım gücü kalmayan emeklilere seyyanen iyileştirmeler yapılması gerektiğini tekrar tekrar söylüyoruz.
Emeklinin bedduasını değil hayır duasını alın…
Dayanacak gücü kalmayan emeklilerin, beklediği düzenlemelerin, iyileştirmelerin biran önce yapılması gerektiğini belirten TÜED Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars: “Biz sadaka değil hakkımız olanı istiyoruz. Emeklilik bir lütuf değil, ödediğimiz primlerin karşılığıdır. Her zaman dediğimiz gibi emeklinin bir hayır duası bir de bedduası var. Emeklinin bedduasını değil hayır duasını almak için emeklinin çözüm bekleyen sorunlarını ertelemeyin…”
Açıklamamızın Basına Yansımaları