Emekli ve memurun gözü kulağı bugün Türkiye istatistik Kurumu’ndan gelecek enflasyon verilerinde olacak. Türkiye Emekliler Derneği Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars, enflasyon rakamının üzerinde ayrıca seyyanen zam da beklediklerini vurgularken en az yüzde 40-50 oranında zam istediklerini söyledi.
Türkiye Emekliler Derneği Uludağ Şubesi Başkanı Kenan Pars, emeklilerin beklentilerini ve sıkıntılarını Kent Bursa’ya anlattı. Bugün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak olan enflasyon verilerine göre memur ve emekliye de ne kadar zam yapılacağı belli olacak. Emekliler olarak insanca bir yaşam istediklerini vurgulayan Pars, intibak ve seyyanen zammın vazgeçilemez olduğunu aktardı.
2002 yılında asgari ücretin 184 lira olduğunda en düşük emekli maaşının 257 lira olduğunu vurgulayan Pars, gelinen noktada emeklilerin asgari ücretten düşük aldığını vurguladı. Açlık sınırının 8 bini aştığını sözlerine ekleyen Başkan Pars, emeklilerin sıkıntılarının her geçen gün arttığını ifade etti. Emeklilerin şehir içinde gezmesinin bile hayal olduğunu vurgulayan Pars, Bursa’da bulunan güzellikleri emeklilerin de görmesi gerektiğini söyledi.
“ACİL ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLARIMIZ MEVCUT”
Emeklilerin acil çözüm bekleyen sorunlarının olduğunu söyleyen Başkan Kenan Pars, “Şuan 13 milyondan fazla emeklimiz mevcut. Emeklilikte Yaşa Takılanların da emekli edilmesiyle bu sayı 15 milyonu geçecek. Bursamızda da 593 bin 335 kişi emekli. Eşleri ve çocuklarıyla birlikte ülke nüfusunun yarısından fazla. Emeklisi mutlu olmayan hiçbir ülke kalkınmışlıktan, medeniyetlikten bahsedemez” açıklamasında bulundu. Emekli olan vatandaşların halen daha çalıştığını belirten Pars, emekli aylıklarıyla geçinmenin mümkün olmadığını vurguladı.
Talepleri bir kez daha sıralayan Kenan Pars, şunları söyledi:
– “2000 yılı sonrası emekli olanların intibak sorunu çözümlenmelidir.
– Emeklilere seyyanen zam verilmelidir.
– En düşük emekli aylığı asgari ücretten az olmamalıdır.
– Emeklilere refahtan pay verilmelidir.
– Aylık bağlama oranı yeniden yüzde 70 olmalıdır.
– Ek ödeme oranları yükseltilmelidir.
– Emekliye sağlıkta katkı payı muafiyeti getirilmelidir.
– Bayram ikramiyeleri hakkaniyetli bir artış sistemine endekslenmelidir.
– Emekliye aile yardımı yapılmalıdır.
– Evi olmayan emeklilere konut alım desteği sağlanmalıdır.
– Emeklilere kira desteği verilmelidir.
– Emeklilere gıda ve yakacak yardımı yapılmalıdır.
– Emeklilerin faturalarından vergi alınmamalıdır.’