HABERLER Slider

Pars:”Emeklileri TÜFE rakamlarına mahkum etmeyin”

Tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) 2021 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre; yüzde 1,12, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 11,65, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,25 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 15,78 artış gerçekleşti. TÜİK’in açıkladığı Ağustos ayı enflasyon rakamlarına ilişkin açıklama yapan, Türkiye Emekliler Derneği Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars, TÜFE rakamlarının gerçekleri yansıtmadığını ifade ederek; “Emeklileri bu TÜFE rakamlarına mahkum edenler utansın” dedi.

TÜFE’ye endeksli yüzdeli zamların emeklileri perişan ettiğini dile getiren Pars; “Alım gücümüz her geçen gün geriliyor. Dün alabildiğimizi bugün alamaz olduk. Bu sistem değiştirilmediği takdirde bugün için alabildiğimizi de yarın alamayacak durumda olacağız. 13,5 Milyon emekli, dul ve yetimin sorunlarını görmezden gelerek kimse bir yere varamaz” dedi.

EMEKLİLERE SEYYANEN ZAM VERİLMELİ

“Hane halklarının gelirine göre olan hesaplama sisteminden vazgeçen TÜİK’in, gıda ve konut harcamalarının sepetteki ağırlıkları tekrar gözden geçirilmelidir” diyen Pars; “Yapılan araştırmalar gıda harcamalarının enflasyon sepetindeki ağırlığının yüzde 35, konut harcamalarının ise yüzde 23 olması gerektiğini gösterirken, TÜİK gıda harcamalarını yüzde 25,94; konut harcamalarını ise yüzde 15,36 olarak hesaplıyor. Bunun neticesinde de, emekliler alması gereken artışları alamıyor” diye konuştu.

TÜED Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars açıklamalarına şöyle devam etti:

“Emekli, elektrik faturasını bile ödemekte zorlanıyor. Geçen seneye göre yüzde yüz artış var. Resmi verilerle yüzde 40 olarak veriliyor. Fakat geçen sene 80-90 lira gelen fatura, tüketim aynı olmasına rağmen bu sene 150-160 lira oldu. Şimdi biz resmi rakamları mı dikkate almalıyız yoksa cebimizden çıkanı mı?

Başka bir örnek vermek gerekirse son bir yılda süte yüzde 44, süt ürünlerine de ortalama yüzde 40 zam gelmiş. Oysa TÜİK verilerinde bu rakam yüzde 30. Ortalama madde fiyatlarının belirlenmesinde çarşı-pazar ile TÜİK’in fiyat tespit ettiği yerler arasında büyük farklılıkların olması, tüfe oranına göre emekli aylıklarına yapılan zamları aşağı çeken bir etki yaptığından, bu artış sistemine göre emeklilerimizin hak ettikleri zamları alamadığını görüyoruz. Bu nedenle, emekli aylıklarına yüzdeli zamlar yerine SEYYANEN ZAMLAR yapılması gerektiğini tekrar tekrar söylüyoruz.

SÖZ KONUSU EMEKLİ OLDUĞUNDA HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI

“Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık, sosyal medya hesabından ‘1 Mart 2019’dan beri ayda 2,1 milyon ihtiyaç sahibi haneye 68-137 TL arasında Elektrik Tüketim Desteği veriyoruz’ diye bir açıklama yaptı” diyen Pars, ifadesini şöyle sürdürdü:

“Bu açıklama 2,1 Milyon aile yani yaklaşık 8 Milyon kişinin elektrik faturasını bile ödeyemeyecek durumda olduğunun bir itirafıdır.”

Söz konusu emekli olduğunda; herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini ve bunun kendi geleceklerine de bir yatırım olduğunu ifade eden Pars, herkesin bir gün emekli olacağını ve emekli olduklarında da bu yatırımlarının karşılığını alacaklarını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir